Spotify

HQ experience

Birds' on Spotify: All Listings 

Resultaten 1 - 20 van 374 This Category
All Listings

Deze keer een nieuwsbrief over oorlog. Alsof we dat al niet genoeg zien in de media. Het gaat nu over de oorlog van toen (WWII) waarvan een deel van de mensheid kennelijk nog steeds niets geleerd heeft. Vandaag voeg ik weer een album toe: Birds' Back to Normandy. Er zijn meer albums in de maak over uiteenlopende onderwerpen.

Oorlog. Ik kan alleen maar reageren met muziek, film en verhalen.
Het is mijn achtste album op Spotify waar je alleen naar muziek kunt luisteren. De rest kan je ook volgen via linken hieronder. 

Twintig jaar geleden bezocht ik voor de eerste keer de stranden van Normandië - strijdtoneel van D-day - ...

->Playlist - Birds' Back to Normandy

Een wat onpersoonlijk geadresseerd bericht voor je. Ik zou je liever persoonlijk spreken, even bellen en bijkletsen. Misschien heb je er geen tijd voor of zin in. Maar ik zie even niet anders hoe ik het anders moet doen. Ik vind het te leuk om niet te delen. Birds’ Ballads, mijn nieuwe album voor de streamers. 

Birds’ Ballads is een album waar ik erg blij mee ben. Een persoonlijke getuigenis hoe ik het leven soms ervaar.
 
Een uur met jazzballads waarin ik alle partijen zelf speel. Onder andere trompet, piano, bas, gitaar, vibrafoon, strings en drums. Een aantal stukken waarbij ik vooral verstil en ‘naar binnen ga’.

Dat in een tijd waarin veel ge ...

Category Birds' Ballads
->Playlist - Birds' Ballads

Also this time no English text. But there is music! See link below.

Wat snel achter elkaar wellicht. Maar dit bericht hoort bij het vorige. Het tweede deel van de ballads die ik in in de loop der jaren heb gemaakt. Kersverse t/m stokoude jazzballades.

Sommige ballads hebben wel een bijzonder verhaal zoals 'Playing with Erik'. Op het conservatorium, ruim 40 jaar geleden werd geen muziek onderwezen, anders dan klassieke muziek. Maar toen ik in de 'real world' kwam, had ik niet zoveel aan de paukenpartij van de 9e van Beethoven. Men, mijn leerlingen, wilde drummen! En dat had ik, behalve zelf wat timmeren op potten en pannen, nooit geleerd.
Ik zocht toevlucht bij ...

->Playlist - Birds' Ballads Pt.Two


Birds’ Da Capo is mijn 30ste album sinds vorig jaar januari 2022. Het zijn afwisselende composities met allemaal een eigen verhaal. Of het nu het laatste album is vanwege zo’n mooi afgerond getal, dat weet ik niet. Ik vind het wel een mijlpaal. 30 albums met een samenvatting van ongeveer 20 jaar werk. Een verhaal in muziek in 30 titels, wie of wat ik ben of wil zijn. 

Vorig jaar begon ik met het opgraven van al mijn werk. Ik ben dankbaar en blij dat ik dat gedaan heb. Corona hielp zeker een handje mee. Het werk vorderde gestaag. 

Het zal voor iedereen een onmogelijk opgave zijn om alles te beluisteren: 327 composities verdeeld over 30 album ...

Category Birds' Da Capo
->Playlist - Birds' Da Capo

Echte tranen, echte noten zonder de echte beelden. Dat is ongeveer in het kort samengevat de inhoud van dit album. 
Een eerste reactie zou kunnen zijn: overslaan! Dat kan natuurlijk. 

Ik heb een deel van mijn leven gewijd aan aandacht geven aan het leed van mensen, veroorzaakt door oorlog, door mensen als Hitler en anderen. Het begon bij mij met muziek schrijven vanwege de familieverhalen over hun oorlogservaringen in Duitsland, Japan, Indonesië waarin ik hun gevoelens verbeeld. De eerste openbare vertoning van mijn muziek was in 1995 bij de Brandpunt-uitzending over Srebrenica. Het werd een begin van een lange serie composities over oorlog.

Er zijn v ...

->Playlist - Birds' Darkest Hour

Twee nieuwsbrieven achter elkaar. Sorry.
De vorige met een film uit 1944 die ik heb afgemaakt (the Lost D-day film) en nu deze brief met 2 nieuwe albums op Spotify:

Birds' Down to Earth

Birds's Behind the scenes

Beide albums hebben veel tracks met verschillende intenties/verhalen: muziek gebruikt onder film, muziek met een verhaal, muziek gebruikt om ...

->Playlist - Birds' Down to Earth

Album nummer 15 is daar. Birds' Emotions.

Een album dat ik nu eens niet alleen gemaakt heb, maar hulp gekregen van mijn gezinsleden (Marc, Peter, Anissa en Hilke) of waar het in sommige gevallen ook gaat over mijn gezin. Verder zeg ik niks. Gewoon luisteren als je wil. 

Luister hier!

Category Birds' Emotions
->Playlist - Birds' Emotions

Birds’ Eye of the Storm en Birds’ Warning worden tegelijkertijd gepubliceerd omdat ze bij elkaar horen. Waarbij het ene album zich in het stille centrum (het oog) van een orkaan bevindt, laat het andere album juist horen hoe de storm - om dat oog heen - zich ontwikkelt tot een destructieve, allesvernietigende orkaan.

Het is natuurlijk allemaal spreekwoordelijk. Maar zo is het me wel overkomen tijdens het componeren. Leven in een innerlijke wereld waar de storm die buiten woedt, geen vat meer op mij krijgt. Gelukkig maar. Dit is de plek waar Birds’ Eye of the Storm muzika ...

->Playlist - Birds' Eye of the Storm

Birds’ Family Stories Dit album is opgedragen aan mijn familie. Met allerlei verschillende stukjes muziek gecomponeerd op allerlei verschillende momenten.Link naar de muziek

Benjamin: voor onze altijd vrolijke en positieve jongste zoon.

Sir, Yes Sir is vooral een persiflage op mijzelf en oorspronkelijk geschreven in volledige orkest bezetting ...

->Playlist - Birds' Family Stories

Album 23 op Spotify is een album met composities die allemaal een bijzonder verhaal in zich herbergen. Deze keer hebben twee muzikale vrienden life een solo ingespeeld (Song for Jordi; Ferry Lever en Spoor 4a; Andre Heuvelman).

->Playlist - Birds' Fool Around

Het 20ste album Birds' Horizon zou ik willen scharen onder de categorie symfonische gedichten. Een symfonisch gedicht is een ééndelig orkeststuk waarin een onderwerp, bijvoorbeeld een gedicht, een verhaal, een visueel beeld als basis dient. De aard van het symfonische gedicht is dan ook verhalend en/of illustratief. 

Het mooiste voorbeeld van zo’n gedicht vind ik ‘Tod und Verklärung’ van Richard Strauss. Ik heb de muziek helemaal nagemaakt en het verhaal geduid met een gesproken toelichting en pop-ups wat er op dat moment in de muziek gebeurt. Link naar 

->Playlist - Birds' Horizon

Birds' In Love
Mocht je denken dat de ellende in Oekraïne aan mij voorbij gaat, dan heb je het mis. Tranen, echte tranen voor mensen die niet hebben gevraagd om wat hen nu overkomt. Veel herkenning.
Als ouder wordende man die de oorlog direct (fysiek via mijn vader) heeft meegekregen zijn de basics voor menselijk geluk afgeschaald/opgeschaald (het is maar hoe je er naar kijkt) naar het beleven van Liefde.
Veel van dit soort momenten moest ik van mezelf vastleggen in muziek: Birds' In Love....

Category Birds' In Love
->Playlist - Birds' In Love

Birds' Jazzing is een nieuw album op Spotify. Een album waarbij ik mij uitleef in de jazzstijl. Ik zeg er maar meteen bij dat ik geen jazzmusicus ben, ondanks dat ik wel alle partijen heb ingespeeld. Ik heb geen carrière gehad op de jazzpodia, ik weet niks over jazzakkoorden, maar gelukkig dat de computer kan doen wat ik hoor. Het zijn jazzstukken waar ik ook buiten de grenzen ga van wat betamelijk is in het jazzestablishment. Maar veel lol heb ik wel gehad. Dat zal je hopelijk wel horen. De titels: 
Black and White Keys: kiezen uit zwarte of witte toetsen (soms tegelijk), een makkie.
Going Crazy is een energie explosie.
...

Category Birds' Jazzing
->Playlist - Birds' Jazzing

Dit album is vooral plezier maken en een beetje buiten de lijntjes spelen.
Van alles en nog wat, vegetarisch, varkens- of rundvlees : mixed grill. 
Het begint met de accordeon, het instrument dat ik zo verfoeide. Maar nu toch wat mooie melodietjes voor gecomponeerd.
Verder.. tja, veel blues, luister maar. Lekker gek doen en alles weer zelf gespeeld. 

Luister hier Mixed Grill

->Playlist - Birds' Mixed Grill

Album nummer 10. Birds' Moments.

Een heel ander album dan de vorige waarin vooral de donkere kant van het leven centraal staat. 

Sunrise. De zonsopgang is een nieuw begin. Het begin van een nieuwe dag waarvan niemand weet hoe de dag zal eindigen. Je hoort veel verwijzingen naar de natuur: terwijl de zon opgaat worden natuurlijk ook de dieren wakker. Je hoort de vogels fluiten, zoals vogels altijd bij het eerste licht doen. Verderop in de muziek wordt ook de beer wakker. Vogels waarschuwen elkaar. Wat er dan gebeurt laat zich raden.

Nada's dilemma is een melodramatische compositie w ...

Category Birds' Moments
->Playlist - Birds' Moments


Birds' Next Level. Toen ik de laatste nootjes voor het album Birds’ Next Level inspeelde, crashte de server met daarop meer dan 20 jaar werk. Aanvankelijk kon ik niet voor of achteruit maar dmv wat sluipwegen en mijn reserve-server kon ik mijn werk herstellen. Wat heeft dit nu met dit album te maken? De crash had dezelfde impact als de composities op dit album: facts of life. Iets stopt en iets nieuws begint. Dat ‘iets nieuws’ kon natuurlijk van alles zijn. Bijvoorbeeld een streep onder ruim 20 jaar werk zetten. Op mijn leeftijd heb je al veel strepen ergens onder gezet. Dus de momenten van verbazing ‘wat gebeurt hier nu’ waren niet het 'einde van de wereld' voor mij. ...

->Playlist - Birds' Next Level

Dat kon ik 10 dagen geleden niet bevroeden toen ik begon aan het samenstellen van mijn album voor Spotify over de invasie van West-Europa in Juni 1944, beter bekend als D-day. Daarover hadden we (World War II Foundation en ik) in 2014 met de overlevenden van de landing op Omaha Beach een docu gemaakt die is onderscheiden met een Emmy Award. Op het moment dat ik het proces met Spotify aan het afronden was, werd duidelijk dat er net nu een invasie van Oost-Europa was begonnen. Mijn werk op Spotify, met o.a. Birds’ Omaha Beach met de soundtracks voor de docu Omaha Beach, Honor and Sacrifice via deze link:

->Playlist - Birds' Omaha Beach

Birds' Road to Freedom
Link naar Spotify: klik hier Je kunt een gratis account aanmaken.

Road to Freedom is geen album met blockbuster muziek maar mijn reflectie op wat ik jarenlang heb gehoord van de generatie voor ons. O.a. tijdens de vele reizen naar Normandië en gesprekken met veteranen.  

Veel lezers/luisteraars zullen nu afhaken omdat dit album niet echt op feesten en partijen gedraaid zal gaan worden. Maar het gaat wel ergens over.

Road to Freedom is geen heldenepos, maar een ...

->Playlist - Birds' Road to Freedom

Newsletter