Het nieuwe gelijk

Als kunstenaar, componist en weet ik veel wie, krijg je te maken met AI. AI als instant-oplossing voor een creatieve vraag die een snelle en goedkope oplossing vraagt. En geeft. Sommige mensen winden zich hier nu over op. Tegenstanders zeggen al gauw dat de menselijke maat en inspiratie weg is bij dergelijke oplossingen. Natuurlijk is dat zo. Want er is geen menselijke maat meer bij een dergelijke manier van kunst en muziek maken. Maar who cares. Mijn opvatting is dat het overgrote merendeel het verschil toch niet hoort. Dus waar maken we ons druk over? 

Zelf nam ik de proef op de som door muziek te componeren in de stijl van.

Hieronder staan drie stukken waarvan er 2 met AI zijn gemaakt en één door mijzelf in de stijl van..Nee....niet in de stijl van, maar geïnspireerd door..Dat is fundamenteel iets anders. 

Ik kan hier een verhandeling geven over het verschil van deze twee: digitaal geconcipieerd of geïnspireerd. Ik maak me er niet druk over want ik moet leven met mijn eigen werk en niet van een computer. Ook weet ik, als gezegd, dat de meeste mensen het verschil toch niet horen.

De opdracht aan AI was: schrijf iets in de stijl van Mahler. Ik was verbaasd en ook weer niet over het resultaat. Zonder arrogant te worden versla ik deze AI versie met meters lengte. 

Wat heb ik dan verslagen? Zoals ik al eerder zei, het overgrote deel zal het niet horen. Nu denk ik dat mijn werk "behind the horizon" wel meer het verhaal vertelt wat ik hoor in Mahler's muziek. Plat gezegd. Mahler blijft Mahler. Fred Vogels blijft Fred Vogels die geprobeerd heeft goed te luisteren naar Mahler. 

Fred Vogels: 

Behind the Horizon

AI:

Tags: Blog